Jdi na obsah Jdi na menu
 



charakterizuje velikost otvoru v objektivu vymezeného clonou - přesněji - jde o poměr ohniskové vzdálenosti objektivu a clony (průměru otvoru). Je tedy vyjádřeno: "a = f / d", kde "a" je clonové číslo (např. 5.6), "m" je ohnisková vzdálenost objektivu (např. 55mm), a "d" je průměr otvoru clony v milimetrech.

Používá se však také
výpočet průměru clony z clonového čísla: "d = f / a", a proto je možné vyjádřit clonu i jiným zápisem, totiž, že je hodnotou f/5.6, f/22 atd.

Počítat při expozici s ohniskovou vzdáleností však není praktické. Byla proto zavedena clonová čísla označovaná písmenem "F", která z úvah ohniskovou vzdálenost vyřazují. Clonové číslo F (např. 5.6), tak může poskytnout stejné množství světla na senzoru či filmu u objektivu s ohniskovou vzdáleností 35, 70 nebo i 85 mm, a to tím způsobem, že obdrží-li objektiv z těla fotoaparátu instrukci nastavit clonové číslo např. 5.6, objektiv si sám vypočítá potřebný průměr clony. Aktuální ohniskovou vzdálenost zná (i při zoomu) a průměr clony spočítá jako: průměr clony v mm = aktuální ohnisková vzdálenost v mm / clonové číslo.

Výhoda v praxi je zřejmá - během zoomování se nemění samotná expozice a pokud např. zoom objektiv 17-40 mm má v celém svém rozsahu clonové číslo 4, potom se při zoomování mění automaticky jen průměr clony.

Běžná stupnice clonových čísel je:
1.0, 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 45 atd...