Jdi na obsah Jdi na menu
 


Camera Armor od firmy Made

30. 5. 2007

ÚVOD

Některé z uživatelů zrcadlovek začne po čase pronásledovat otázka, zda nelze fotoaparát více ochránit před vlivy běžného používání, působením počasí a mnohými nástrahami, které se objevují v souvislosti s focením v náročnějších podmínkách.

Nějakou dobu jsem se poohlížel po vhodném řešení (trochu jsem záviděl elegantní řešení krytky LCD monitoru u Nikonu) a po čase moji pozornost zaujal výrobObrazekek americké firmy Made Products, Inc. nabízející ochranu těla přístroje spolu s objektivem.

Dle dostupných informací mělo jít o tuhé, černé pouzdro ze směsi silikonu. Použitý materiál měl zabezpečovat odolnost vůči vlivům počasí. Bez problémů má tento obal ochránit tělo digitální zrcadlovky před škrábanci, kapkami vody a podle výrobce odolá i menším náhodným nárazům.

Uvítal jsem, když si brnění pro fotoaparát, tedy „Camera Armor“, jak se výrobek oficiálně nazývá, pro Canon EOS 30D pořídil můj známý - Petr Čepek - a zapůjčil mi jej na pár dní k otestování. Trochu se zdráhal, protože navléknutí tohoto výrobku na zmíněný přístroj si vyžádalo nemalé úsilí (pomohlo prý až sejmutí objektivu), ale nakonec souhlasil. Díky Petře!

ZKUŠENOSTI

Přiznám se, že první zklamání se dostavilo bezprostředně po spatření výrobku. Na fotografiíchObrazek, které jsou k dispozici na stránkách výrobce, vypadá obal fotoaparátu vcelku solidně, ale realita za reklamními snímky poněkud pokulhává. Jde samozřejmě jen o subjektivní dojem, ovšem dílenské zpracování některých prvků (zvláště prolisů tlačítek) by zasloužilo přeci jen o něco větší pozornost (tím není řečeno, že prolisy nesedí na svých místech).

Je sice zachován přístup ke všem ovládacím funkcím a pouzdro přesně obalí zrcadlovku, ale kupříkladu hlavní ovladač byl na můj vkus už příliš hluboko zapuštěn pod úroveň obalu a hůře se mi ovládal. V internetových diskusích si někteří stěžují i na horší ovládání clony a na zastínění „senzoru vypnutí zobrazování“ nad LCD monitorem (Canon 400D) nebo na "nedostupnost korekce dioptrií" (Nikon D80). Pozor je třeba dát i na přesné zasunutí vrchní vykrojené části obalu do patice blesku – nevěnoval jsem této věci pozornost a tak jsem se podivoval nějaký čas nad tím, že vestavěný blesk nevyskakuje úplně „na doraz“. Nepochopitelným se mi zdá výřez nad horním LCD displejem, který zůstává bez jakékoliv ochrany, což je v kontrastu s důkladnou ochranou LCD monitoru na zadní straně přístroje Obrazeksilným průhledným polykarbonátem. Krom těchto drobných nedostatků, se na silikonový povrch také permanentně chytá všemožné drobné smetí a prach, což je asi přirozenou vlastností materiálu, z něhož je Camera Armor vyrobeno.

Nemilého překvapení se však může dostat i některým majitelům starších stativů. Ano, pouzdro dovoluje výměnu objektivu, paměťové karty, baterie a také připojení kabelů a externího blesku, protože jsou v pouzdru pro výše zmíněné vyříznuty příslušné otvory, ale možnost nasazení jakéhokoliv stativu, zdá se, není tak jednoznačná. S určitými obtížemi jsem připojil Velbon Sherpa 435, ale destičku přišroubovanou k fotoaparátu se do hlavy postaršího stativu Hama (specifikaci se mi nepodařilo zjistit) natlačit nepodařilo. Otázkou tedy zůstává funkčnost některých dalších (starších) stativů. Nepochybně by pomohl vlastní „zástřih“ obalu, ale věc bylo možné vyřešit už na samém počátku ze strany výrobce – přizpůsobením spodní části pouzdra pro univerzálnější použití. Při nasazeném brnění nelze také použít přídavné bateriové pouzdro, což je  pro některéObrazek z uživatelů další nevýhodou tohoto výrobku.

Pochybuji však o obavách, které se objevují v různých diskusních fórech, že by se mezi tělo fotoaparátu a Camera Armor mohl dostat písek, obal totiž poměrně dokonale přilnul k fotoaparátu a nevím, jak hrubě byste s ním už museli nakládat, aby se naplnily ty nejhorší scénáře o poškrábání jeho povrchu. Je rovněž vyloučeno, aby se zrcadlovka v pouzdru pohybovala – je v něm opravdu těsně uvězněna.  

Ke krytu je dodáván ochranný kryt na objektiv. Vypadá jako široká sluneční clona a podobně se i nasazuje. Je sice dostatečně široký, aby nebránil v manipulaci s krytkou objektivu, ale nad jeho použitím v praxi se rovněž vznášejí otazníky. Těžko se nasazoval (alespoň nespadne, řeknou si jiní), ale znemožňuje kupříkladu i použití systému filtrů Cokin a jiných podobných, což pro někoho může být také významnou skutečností. Jeho hlavní funkcí má být tlumení nárazů na objektiv.

Hlavním kladem silikonového pouzdra je však nepochybně jeho poslání – ochrana těla fotoaparátu před běžnými vlivy používání. Pouzdro přesně sedí na těle fotoaparátu a vytváří dojem robustní ochrany. Místa, kde zrcadlovku objímá ruka fotografa, přesně padnou do dlaně. Povrch silikonového obalu v ruce neklouže. Velkým plusem je, jak už bylo zmíněno, že LCD monitor je chráněn silným průhledným plastem. Horní nechráněný LCD displej je pak možné překrýt průhlednou fólií, která je dnes běžně k dostání. Všechny typy obalů jsou navrženy přímo pro každý typ digitálního přístroje, což je další výhodou. Bez snímání ochrany pohodlně vyndáte kartu i vyměníte akumulátor. S přihlédnutím k těmto kladům je tedy zapotřebí přeci jen přiznat, že jde o zatím asi nejlepší dostupné řešení pro vaši zrcadlovku.

K zamyšlení je však cena pouzdra (v ČR kolem 1000,- Kč), která se zdá být neadekvátní vzhledem k použitému materiálu a k některým výše zmíněným sObrazekkutečnostem, ale to je jistě téma pro diskusi.

Camera Armor je na český trh dodáván pro digitální zrcadlovky Canon EOS 30D, 400D, 5D, 1Ds Mark II; Nikon D40, D70, D70s, D80, D200 a Sony Alpha A100. Stránky výrobce pro všechny nabízejí dvě barevné varianty označované jako „black“ a „smoke“, pro Nikon D200 a Canon 5D přidává i verzi „camouflage“. Pro majitele zrcadlovek Pentax, Samsung a starších modelů Canon EOS 350D, Nikon D50 ochranná pouzdra nebyla  vytvořena.

V komentářích se můžete zeptat na to, co by vás případně o Camera Armor zajímalo, na níže uvedeném odkazu pak můžete výrobek zakoupit, případně shlédnout krátké instruktážní video:

www.oehling.cz

Video je pak i zde:


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

(Vichra, 25. 3. 2009 17:41)

Je možné použít pouzdo pro Canon Eos 5D i na 5D II?

Manuál A560

(Aleš Tomčík, 19. 8. 2007 20:28)

Bohužel, zdá se, že existuje prozatím jen v AJ (například na webu Canonu v USA), v CZ jsem žádný nenašel :(

manual

(Tevion, 19. 8. 2007 10:39)

Dobrý den ,neměl by někdo manual na Canon A560? Děkuji předem Tevi.

k dotazu Pipinky

(Aleš Tomčík, 2. 8. 2007 14:49)

Opravdu bezpečně se Vám to podaří pouze s gumovou ochranou Camera Armor od firmy Made - viz popis výše.

dotaz

(Pipinka, 2. 8. 2007 14:16)

Jak nejlépe vyfotit spícího manžela?

Manuál Canon 400d

(Aleš Tomčík, 5. 6. 2007 6:53)

V nějakém programu na kompresi dat. Například ve WinRaru: http://www.stahuj.cz/utility_a_ostatni/komprese/winrar/
Po instalaci pravým tlačítkem myši kliknout na soubor manuálu a zvolit rozbalit zde (extrahovat zde).

canon

(manuál, 4. 6. 2007 21:10)

v jakym programu mám spustit canon 400d manual cz.rar