Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotobatoh Tamrac Expedition 8 - model 5578

Obrazek Rád bych se podělil v této stručné recenzi o zkušenosti, které jsem získal s fotobatohem Tamrac Expedition 8, model 5578. Snad někomu informace pomohou v jeho rozhodování.

Jde o zatím největší batoh v nabídce Tamrac pro nošení maximálního množství výbavy a hned v úvodu musím říci, že ten, kdo podniká celodenní fotografické výpravy nebo je prostě zvyklý tahat s sebou vždy plnou sestavu "nádobíčka" včetně svačiny s pitím, bude nepochybně spokojen s jeho funkčností, možnostmi i kvalitou provedení. Chybí mi sice možnost srovnání s podobnými fotobatohy jiných značek v praxi, ale ještě před samotným nákupem jsem srovnání prováděl alespoň prohlížením a "ohmatáním" konkurenčních výrobků v různých kamenných obchodech, kde jsem prošel školením od vyškolených prodejců. Jejich názory na přednosti toho kterého batohu se tak diametrálně lišily, že jsem beztak musel dát nakonec na svou intuici a na odhad, jestli batoh bude svou velikostí a vybavením splňovat to, co od něj sám očekávám. Nabyl jsem přitom dojmu, že se v určité kategorii (v určité cenové hladině, chcete-li) fotobatohy od sebe liší vždy jen v ne příliš podstatných detailech a tak snad opravdu není asi tolik důležité, kterou značku právě zvolíte, pokud batoh neplánujete pro specifické účely a nemáte o něm už předem jasně ucelenou představu.
Obrazek
Asi první věc, která zaujme, je robustnost těla fotobatohu - přesněji: očekával jsem samozřejmě, že fotobatoh musí držet svůj tvar, ale tento model je opravdu pevný, má silné, vypolstrované stěny, které velmi dobře chrání před případnými nárazy a vibracemi. Pro zabezpečení ochrany uložené techniky je použita silná pěna typu "closed cell" (kdo se chce více dozvědět o tomto materiálu, nechť zagoogluje). Nosné popruhy a záda batohu jsou vypolstrovány pěnou "Dual-Density Comfort", která zaručuje maximální pohodlí i při nošení těžké výbavy a musím potvrdit, že systém "funguje"! Totiž, tak pohodlně se mi žádný jiný batoh doposud nenosil. Vzduchové odvětrávací kanálky mají udržovat při dlouhých výpravách záda suchá a jsou vytvarována skutečně s velkorysou hloubkou. Bederní pás "BioCurve™" je nastavitelný ve dvou místech a nabízí tak široké možnosti nastavení a opravdový komfort. Stahovací pásky na ramenních a bederních popruzích spolu s nastavitelným hrudním páskem umožňují rovněž velmi jemné nastavení. Dno batohu je vyztuženo plastovou Obrazekdeskou. Mohutnost batohu souvisí s jeho váhou, která v tomto případě není právě ideální: 3,293 kg, ale je nutné si uvědomit, že hmotnost je prostě daň za jeho celkovou pevnost i za jeho rozměry - ty vnější jsou D 33 x H 34 x V 56 cm a vnitřní D 28 x Š 16 x V 52 cm. Jistou zajímavostí je, že výrobce zmiňuje "kompatibilitu" rozměrů pro běžně využívané letecké společnosti v USA :-)

Způsob otevírání batohu je, troufám si říci, "klasický". Dva zipy v jedné dráze vedené po levé i pravé straně až ke dnu batohu otevírají jeho hlavní prostor. V něm je mnoho polstrovaných přepážek, aby bylo možné vnitřní prostor účelně uzpůsobit několika digitálním nebo filmovým SLR fotoaparátům profesionálních rozměrů, velkému množství přídavných objektivů a několika bleskům. Všechny přepážky jsou oddělitelné, kombinace a řešení jejich osazení jsou nepřeberné. Kamera s nasazeným velkým objektivem se opírá o polstrované, plastem vyztužené vertikální přepážky, přičemž objektiv směřuje dolů. Dva zajišťovací pásky bezpečně přidržují objektiv na místě. Výrobce naznačuje možnost uložit do fotobatohu Obrazekkupříkladu tři zrcadlovky, pět objektivů, teleobjektiv, blesk, dva kompaktní přístroje a množství dalšího příslušenství. O velikosti svačiny se ani nezmiňuje...

Na vnitřní straně víka, které rozzipnutím otevřeme, jsou tři kapsy označené "Windowpane-Mesh™" určené pro přehledné uložení filtrů, filmů, paměťových karet a dalšího drobného Obrazekpříslušenství.

Z vnější strany víka přiléhá dvojitá kapsa nazývaná výrobcem „wing“, vybavená voděodolnými zipy. Slouží k přehlednému uschování dalšího důležitého příslušenství. Přístup k obsahu kapsy „wing“ nijak neovlivňuje přístup k uložené fototechnice. Kapsy jsou vybaveny patentovaným organizátorem "Tamrac ObrazekMemory&Battery Management System™" pro uložení a rozlišení použitých a prázdných paměťových karet nebo baterií pomocí symbolů červených vlaječek.

Stativ se připevňuje pomocí systému "QuickClip™" ve vertikální středové ose batohu. To zaručuje jeho vycentrování a vyvážení. Systém upevňování batohu je nově vybaven kapsou pro uchycení spodní části stativu (konkrétně dvou stativových nohou, jak je patrné z obrázku). Velká, přední kapsa s voděodolným zipem je pak vhodná pro lehkou bundu, mapu, busolu, GPS :) nebo další příslušenství.

ObrazekVelké, stahovací přesahy LockDown™ proti dešti spolehlivě chrání zipové uzávěry proti nepříznivému počasí. Popruhy jsou vybaveny „D“ kroužky, ke kterým lze připevnit přídavný popruh na fotoaparát. Úchyty pro připevnění příslušenství Strap Accessory System™ (S.A.S.™) a Modular Accessory System™ (M.A.S.™) umožňují rozšířit batoh dalšími přídavnými moduly. Čtyri vázací poutka SpiderTabs™ jsou pak na stranách pro připevnění výstroje nebo oděvů. O těchto detailech je možné se dočíst na stránkách výrobce - buďto v internacionální verzi: www.tamrac.com anebo v české: www.tamrac.cz.

Osobně jsem s fotobatohem velmi spokojen, pro účely celodenních "fotovýprav" do volné přírody je vynikající a pokud bych měl závěrem shrnout jeho výhody a nevýhody, pak by to byly asi tyto:

Plusy:
- robustnost, pevnost, opravdu chrání, polstrování zad, bederní pás
- možnost dalšího rozšíření (více: www.tamrac.cz)
- mnoho praktických úložných prostorů
- možnost upevnění stativu
- voděodolnost

Mínusy:
- absence pláštěnky
- pohotovost (fototechniku nelze dost dobře vytáhnout, je-li batoh na zádech)
- hmotnost
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

díky

(Honza, 17. 5. 2009 9:58)

moc za obsáhlou recenzi!
jdu si jej objednat!
Honza