Jdi na obsah Jdi na menu
 



jde o vzdálenost odkud až kam bude na záběru dobrá ostrost. Odvíjí se od clony a obecně platí, že čím je clonové číslo větší, clona tedy uzavřenější, a tím je hloubka ostrosti větší. Pokud toužíme po rozostřeném pozadí snímku, je třeba otevřít clonu a množství světla dopadlé na film či senzor regulovat časem závěrky. Naopak, pokud fotíme krajinu a usilujeme o vysokou hloubku ostrosti (od několika metrů do nekonečna), tak musíme clonu uzavřít a použít delší čas závěrky, aby na film či senzor dopadlo dostatečné množství světla.

Hloubka ostrosti roste se vzdáleností fotografovaného objektu, čím je objekt dále, tím je hloubka ostrosti větší. Větší hloubku ostrosti mají obektivy s proměnným ohniskem, naopak u teleobjektivů s pevným ohniskem, bývá při otevřené cloně a vzdálenosti například deseti metrů hloubka ostrosti jen několik málo centimetrů.

Ke kontrole ve fotoaparátu je možné použít tlačítko náhledu hloubky ostrosti, po jehož stisknutí se objektiv zacloní a je možné zkontrolovat si rozsah ostrosti přímo v hledáčku.